5/12/2012

Dwukolorowy budyń z bitą śmietaną i kolorową posypką:)

Niestety jestem teraz w trakcie matur, stąd brak czasu na przygotowywanie czegokolwiek. Jednak kilka dni temu, pomyślałam, że miło byłoby zrobić coś słodkiego dla sióstr i mamy. Gdy w domu nie masz żadnych ciastek, lub produktów na przygotowanie prostego ciasta, lub innego słodkiego smakołyku... wystarczy pomyśleć... ja wymodziłam coś takiego:


A no właśnie: Dwukolorowy budyń z bitą śmietaną i kolorową posypką:]

Składniki:

- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- cukier
- mleko
- bita śmietana śnieżka, lub taka w spray'u
- kolorowa posypka

Przygotowanie:

Budyń:
1. Z pół litra mleka odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i dwie łyżki cukru, po czym dobrze wymieszać. (tak zrobić w przypadku waniliowego, jeśli chodzi o czekoladowy to po prostu dać wszystkiego podwojone porcje).
2. Resztę mleka zagotować (można dodać łyżeczkę masła). Do gotującego się mleka wlać rozdrobniony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. (w przypadku czekoladowego, mleko które gotujemy, cóż, można dolać trochę więcej, ale nie za dużo, żeby budyń nie był za rzadki).
3. Następnie jak nasze budynie się ugotują, po kolei wlać je do uprzednio wypłukanych w zimnej wodzie salaterek. Najpierw wlać budyń waniliowy, a w momencie gdy na wierzchu lekko stężeje, dolać budyń czekoladowy, mniej więcej do końca, jednak zostawić trochę miejsca żeby bita śmietana się nie wylewała za krawędzie salaterek.

Bita śmietana:
1. Wlać do wysokiego naczynia 200ml, (ok. 3/4 szklanki) zimnego mleka. Wsypać zawartość torebki i wymieszać.
2. Przy pomocy miksera ubijać na najwyższych obrotach przez 4-5 min, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Budynie przyozdobić bitą śmietaną, można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką, lub po prostu wyłożyć łyżką. A na końcu posypać kolorową posypką, lub cukierkowymi mini kuleczkami...:)
Gotowe!

... na początku przed dodaniem bitej śmietany, budyń wygląda tak:]







Enjoy!


1 komentarz: