4/26/2012

Spaghetti bolognese :)

Moja rodzina bardzo lubi różne typy spaghetti w moim wykonaniu. W momencie, gdy doszłam do momentu nie rozgotowywania makaronu, dania te wydają się jeszcze pyszniejsze :D
Dzisiaj zaserwowałam mamie i siostrom spaghetti bolognese.

Składniki:
- mięso mielone wieprzowe
- makaron spaghetti
- bazylia
- 2 torebki "Fix do..." lub "Sposobu na...", w tym 
przypadku na spaghetti jakie właśnie robimy
- ser żółty
- sól



Do dużego, ale też nie największego garnka jaki mamy, nastawiamy 3/4 wody, dodając do niej trochę soli (będzie to bowiem woda na makaron). Czekamy aż zacznie bulgotać, po czym wrzucamy makaron i gotujemy go, co jakiś czas mieszając, żeby się nie posklejał, aż będzie miękki. Następnie odsączamy wodę durszlakiem i odstawiamy.

Mięso wrzucamy na małą ilość oleju do mniejszego garnka i dusimy pod przykryciem, aż osiągnie kolor już nie surowego mięsa :D następnie dodajemy do mięsa 300 ml ciepłej wody, po czym wsypujemy zawartość torebek. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 10 min, co jakiś czas mieszając. Aż otrzymamy mniej więcej coś takiego:


Nakładamy najpierw makaron na talerz, potem sos. Całość możemy posypać startym żółtym serem i przyozdobić bazylią:]



Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz