4/27/2012

Kogel Mogel- z samych żółtek :)

Taki deser jest dobry na każdy czas, każdą porę roku, najlepiej jak przyrządzany jest ze świeżych jaj, prosto od kury... Ale oczywiście taki z jajek kupnych też jest ok:] nie mówię że nie...
Przyrządzenie takiego smakołyku nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie proste, jednak jeśli chodzi o małe dzieci, lepiej niech kogel-mogel przyrządzą wam rodzice, lub osoba starsza wiekiem.


Składniki:
- 3 żółtka
- 4-5 łyżeczek cukru pudru

_____________________________________________________________________

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do kubka lub miseczki, w zależności od tego gdzie chcemy go jeść. Następnie pozostałe białka, możemy przelać do jakiegoś słoiczka i wstawić do lodówki, gdyż mogą one nam się przydać w przyszłości do czego innego (będę podawać przepis, gdzie będą potrzebne białka). Następnie do żółtek dodajemy na początku 4 łyżeczki cukru pudru. I ubijamy blenderem lub mikserem, aż powstanie gęsta konsystencja. Na samym końcu jeśli chcemy można dodać jeszcze maximum jedną łyżeczkę cukru pudru, jeśli chcemy aby nasz deser był nieco słodszy. Ja osobiście daję zazwyczaj tylko 4 łyżeczki, ponieważ mniej słodkie, oznacza mniej kalorii:)

Taki typ deseru sprawdza się idealnie, jeśli nie mamy więcej pieniędzy na coś bardziej wyszukanego:)




Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz