4/11/2012

Chipsy:)



 Po co wydawać pieniądze na wiele paczek chipsów, skoro można je przygotować w domu samemu? Przepis jest prosty, jednak spędzi się w kuchni trochę więcej czasu, dlatego proponuję dobrać sobie jakiegoś pomocnika.

Ja zrobiłam chipsy: o smaku barbecue (czerwona miseczka) oraz o smaku koperkowym (zielona miseczka). Jako dodatek przyrządziłam mój specjalny koperkowo- śmietanowo- czosnkowy dip (nadający się zarówno do przekąsek tego typu, jak również do sałatek warzywnych. :] 
Poza tym domowe chipsy mają mniej konserwantów i sztucznych barwników, niż te kupione w sklepie.

Ingredients:
- Some considerable potatoes
- Barbecue seasoning
- dill
- salt

_____________________________________________________________

Ingredients for Dip:
- Little cream, best Krasnystaw 18%
- Semi-fat cottage cheese
- salt
- Garlic powder
- Shredded dill

_____________________________________________________________

Przygotowanie:

Każdy ziemniak kroimy tak jak to widać na zdjęciu, w cienkie, ale nie za cienkie plasterki, tak żeby nam się nie rozpadły podczas smażenia na oleju.
Następnie smażymy, wrzucając na olej średnie porcje. Czekamy aż każdy plasterek osiągnie złocisty odcień.

Następnie do uprzednio przygotowanych miseczek wrzucamy chipsy. Jedne przyprawiamy koperkiem i solą, drugie przyprawą barbecue.




Potem już tylko robimy dip. Należy do pojemnika blendera dać pół kostki sera białego, zalać połową śmietany. Potraktować masę blenderem. Następnie zarówno poszatkowany koperek, jak i czosnek w proszku, a także sól dodawać według upodobań smakowych.
Całość podczas podania wygląda następująco:


Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz