6/16/2012

Typowy polski obiad:)

Składniki na 4 os:

- 7-8 dużych ziemniaków
- 2 średnie piesi kurze
- sałata
- majonez
- śmietana najlepiej 18%
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
- panierka
- 2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, po czym kroimy na mniejsze kawałki, żeby dobrze zanurzyły się w wodzie, w garnku, który nastawiamy na kuchence na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie zabieramy się za kotlety. Piersi kurze kroimy na kawałki, tłuczemy, po czym obtaczamy w jajku, panierce z przyprawą do mięsa, i smażymy na patelni, na rozgrzanym uprzednio oleju. Na koniec zabieramy się za sałatę. Należy ją najpierw umyć, lekko osuszyć, następnie należy podrzeć listki na mniejsze kawałki, wrzucić do miski, po czym doprawić łyżką majonezu, łyżką śmietany, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. W między czasie należy pamiętać o ziemniakach, aby się nie rozgotowały, jeśli są już miękkie, można  z nich zrobić puree, lub pozostawić w kawałkach i na przykład posypać koperkiem. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz