4/12/2012

Gyros a'la Kinia :)

Któregoś razu zapragnęłyśmy zrobić gyros. Nie była to oczywiście wizja gyrosa takiego jak podają w budkach z jedzeniem, a co najwyżej takiego "po domowemu". W "Biedronce", gdzie pracuje mama, kupiłyśmy najpotrzebniejsze składniki, takie jakie chciałyśmy żeby były. I cóż, zabrałyśmy się do pracy. W tym daniu potrzebowałam małej pomocy, dlatego pomagały mi moje siostry, a także mama.

Składniki:
- kapusta pekińska
- kukurydza w puszce
- papryka: czerwona, zielona i żółta
- 3-4 ogórki konserwowe
- mięso do gyrosa
- 4 pity pszenne
- majonez
- sól
- pieprz

__________________________________________________________________

Przygotowanie:

1. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski.
2. Paprykę (czerwoną, zieloną i żółtą) pokroić na małą kostkę.
3. Kukurydzę otworzyć i wrzucić do dużej miski.
4. Ogórki konserwowe również pokroić na małą kostkę.
 5. Mięso usmażyć na patelni, tak żeby nabrało złoto brązowego koloru. Następnie mięso dodać do kukurydzy. Zrobić tak z pozostałymi warzywami, po czym wszystko razem wymieszać, dodając trochę majonezu do smaku, a także soli i pieprzu. 
6. Pitę pszenną włożyć do piekarnika. Kiedy nabierze ciepła, rozkroić środek, po czym włożyć do środka gyros. 



Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz